Öland Tips – detta får du inte missa under ditt besök på Öland

Öland, solens och vindarnas ö, är en ö som bjuder på många möjligheter. Oavsett om du gillar att utforska naturen, att vandra, att spendera flera timmar solandes och badandes på stranden, att gå på utflykter, att besöka historiska platser och monument, att träna och motionera eller att njuta av god mat och dryck kommer Öland vara en passande besöksplats för dig. Det finns något där att göra och se för alla olika åldrar och intressen.

För att du enkelt och smidigt ska hitta de bästa besöksmålen och platserna för dig på ön har vi satt ihop en guide med våra bästa Ölands tips här nedan. Oavsett om du har varit på Öland tidigare eller inte kan vi garantera att du kommer hitta åtminstone ett par tips som kan vara av intresse för dig och ditt kommande besök!

Att göra på Öland

Som sagt så finns det mängder av saker att både se och göra på Öland, och det oavsett ålder och intressen. Det innebär alltså att oavsett hur intensiv eller fartfylld du önskar att just din Ölandsresa ska vara så kommer det inte vara några som helst problem att uppnå. Det samma gäller såklart även om du vill åka till Öland för att ta det lugnt och koppla av – det finns gott om utrymme även för sådana aktiviteter på ön.

För att du på ett så smidigt, enkelt och effektivt sätt som möjligt ska kunna hitta de aktiviteter, händelser, besöksplatser och resmål som passar just dig, ditt intresse och dina önskemål har vi samlat våra bästa tips här nedan. Läs mer för att hitta dina favoritsaker att göra på Öland!

Gokart Öland

Ett måste för väldigt många som besöker Öland idag är att åka gokart. Det må kanske låta som en smått udda aktivitet att göra på just Öland, men faktum är att det på just Öland finns ett flertal ställen där man kan köra gokart på ön.

Det finns ett gokart ställe i Löttorp (på norra Öland) som heter Ölands gokart & paintball, och så finns det ett ställe där du kan köra gokart i Sandvik – det heter Ölands gokartcenter. Sist men inte minst finns det ett gokartställe i Borgholm som heter Greby gokart.

Massage på Öland

Om du vill unna dig lite avkoppling i form av en behaglig och välgörande behandling kan vi verkligen tipsa dig om att boka massage på Öland. Ett mer specifikt tips är att boka en massage på Norra Öland hos Sälens massageklinik. Där kan du boka allt från vanlig, klassisk massage och avslappnande massage till gravidmassage och traditionell thaimassage.

Oavsett vilken behandling du väljer kan vi nästan garantera dig att du efter ditt besök kommer känna dig avslappnad, varm, lugn och välmående. Sälens Massageklinik hittar du i Ölands sparbankens gamla lokaler i Löttorp, det vill säga på norra Öland. Det finns parkeringen precis utanför, och det är väldigt smidigt att ta sig dit med bilen.

Café & Bageri på Öland

För dig som gillar att besöka riktigt bra, trevliga och goda caféer och bagerier vill vi tipsa om våra personliga favoriter på Öland. Dessa finner du listade här nedan:

Kaffestugan

Kaffestugan är enligt oss ett måste att besöka under sin vistelse på Solens & Vindarnas Ö. Kaffestugan är beläget i Böda, där du hittar bageriet med cafédel, butik och mysig uteservering precis intill vägen. Mycket smidigt att både köra och hitta dit.

På Kaffestugan kan du köpa allt från klassiska bakverk och riktigt saftiga, nybakade bullar till goda bröd, italiensk gelato, lokalproducerade köksprodukter- och redskap, mackor, sallader, läskande drycker, egenrostat kaffe och pizza. De har med andra ord något för alla. Kvalitén på samtliga varor är väldigt hög och personalen är riktigt trevlig.

Gelato & Biscuits

Om du befinner dig i Byxelkrok på norra Öland kan vi rekommendera dig att besöka Gelato & Biscuits i Byxelkrok hamn. Även detta ställe drivs av Kaffestugan, men då alltså på en annan plats än deras “original ställe”. Vill du testa deras hemmagjorda, italienska gelato, dricka en kaffe på egenrostade bönor eller njuta av goda kakor och biscotti kan du göra det där. Mysigt och trevligt ställe med riktigt fin utsikt över havet.

Kroppkakor på Öland

Kroppkakor är en sådan där udda men oslagbar klassiker som, enligt oss, bara ska avnjutas på Öland. Det finns helt enkelt inga kroppkakor som är så bra som de öländska. När det kommer till kroppkakor på Öland finns det egentligen två olika ställen som konkurrerar med varandra, det vill säga Ninnis kroppkakor och Evas Kroppkakor.

Kvalitén såväl som smaken är snarlik, men ändå så är det idag som att de två kroppskaksbodarna har delat besökarna i två läger. Du får helt enkelt smaka kroppkakorna själv för att avgöra vilken din favorit blir.

Ninnis kroppkakor Löttorp

Ninnis kroppkakor i Löttorp är den kroppkaksbod som vi personligen besöker oftast. Det framförallt då den ligger närmast oss, men det också för att (åtminstone) ett besök till Ninnis har blivit som en sommartradition. Du hittar Ninnis Kroppkaksbod i Källa, på en mysig liten gård där de erbjuder både avhämtning och servering på deras uteplatser.

Evas kroppkakor Köpingsvik

Evas kroppkaksbod är istället det ställe som många vänder sig till om man bor i eller i närheten av Köpingsvik. Att både Evas och Ninnis säljer kroppkakor som är snarlika varandra beror på att Eva jobbade hos Ninni en gång i tiden, och det är med andra ord därifrån som receptet kommer ifrån. Om du känner någon skillnad mellan de två får du avgöra själv.

Restauranger på Öland

Vill du njuta av god mat och dryck på Öland ska du ta del av våra tips här nedan:

Lammet och Grisen Öland – Bästa restaurang Öland

Lammet & Grisen är enligt oss ett måste att besöka då man kommer till Öland, och det av många anledningar. Inte minst av den anledningen att det var på Öland som konceptet för Lammet & Grisen skapades år 1969. På den tiden kändes ett restaurangbesök mer som ett besök på en grisfest i Spanien, med vita kalkväggar, robusta träbänkar och strålampor

Idag har man förädlat och förfinat detta koncept på bästa möjliga sätt, där känslan av grisfest bytts ut mot en något mer sofistikerad middagsupplevelse i anrik men modern stil. Du som gäst vistas dock fortfarande i restaurangens originalbyggnad, med samma kalkväggar och träbord – väldigt häftigt!

Njut av det helgrillade lammet och grisen, plocka dina favorittillbehör på buffén, mingla i den öppna sommarbaren och avsluta kvällen på takterassen där du kan blicka ut över den Öländska motsvarigheten till savann. Lammet & Grisen är en restaurang som bjuder på en unik, mångsidig och mycket trevlig upplevelse för alla åldrar. Ett måste på Öland!

Kalk – bästa hamburgerhaket

För dig som är ett fan av hamburgare och lokalproducerad mat vill vi tipsa om en annan riktigt bra restaurang på Öland, nämligen Kalk. Kalk finner du i Löttorp (på Norra Öland), där du kan boka bord i princip hela året om.

Deras specialitet är hamburgare, där de tillverkar och lagar det mesta från grunden. Utöver det erbjuder de även riktigt goda förrätter och olika lunch-alternativ, samt goda drinkar och trevligt umgänge.

Populära områden att besöka och bo i på Öland

  • Byxelkrok
  • Böda Sand
  • Löttorp
  • Sandby och Sandbybadet
  • Sandvik
  • Borgholm
  • Köpingsvik
  • Mörbylånga
  • Färjestaden

Öland sevärdheter

Är du sugen på att ta dig iväg på en liten utflykt? Eller vill du bara upptäcka allt det som Öland har att erbjuda i form av platser och ställen att besöka? Läs mer nedan för att ta del av våra bästa tips när det kommer till Öland sevärdheter.

Norra Öland

Långe Erik

Långe Erik är en välkänd fyr belägen på Ölands Norra udde. Närmare bestämt finner du denna fyr i Böda socknen vid Grankullaviken, vilket med andra ord är i princip så norrut du kan komma på ön. Här kan du kolla på den 32 meter höga kalkstensfyren, eller välja att utforska dess inre och gå i de 138 trappsteg som tar dig till fyrens balkong. En häftig sevärdhet.

Blå jungfrun

Vill du göra en lite längre utflykt eller upptäcksfärd på Öland kan vi tipsa dig om att ta båten ut till Blå Jungfrun. Det går dagligen turbåtar från Oskarshamn och Byxelkrok hela sommaren, det vill säga från juni- augusti. Dessa går att boka på nätet. Det finns även möjlighet att övernatta på Blå jungfrun om så önskas, alternativt att göra en dagsutflykt dit.

Trollskogen

Naturreservatet Trollskogen på Norra Ölands udde är det perfekta besöksmålet för dig som gillar att upptäcka naturen, promenera i fina skogar och njuta av ett härligt lugn. Barrskogen som Trollskogen utgör är både mystisk, spännande och vacker, på ett unikt och väldigt häftigt sätt. Helt klart värt ett besök både för barn, vuxna och hundar.

Byrums Raukar

Raukarna vid Byrum är ett häftigt monument att besöka om du befinner dig på Norra Öland. Dessa raukar, som består av hårda kalkstensavbildningar, har bildats i takt med att vågorna och havets rörelser slagit emot stenarna och därmed nött bort lösa kalkstensbitar. Det har alltså, efter flera miljoner år, bildat det som idag kallas för Raukarna.

Byxelkrok Hamn

Att strosa runt i Byxelkroks hamn är otroligt mysigt. Där kan du göra allt från att shoppa i de små butikerna och fiskebodarna till att äta god fisk och skaldjur, testa italiensk gelato, njuta av en svalkande dryck och koppla av till den vackra utsikten. Det finns mycket att se och utforska i hamnen för hela familjen.

Södra Öland

borgholms slott och slottsruin

Oavsett var du befinner dig på Öland skulle vi vilja säga att ett besök till Borgholms slott och Slottsruinen är lite av ett måste. Det inte minst om du är intresserad av historiska platser, byggnader och monument. Borgholms slott är inte bara en fin och häftig byggnad i sig, utan du kan även boka guidade turer eller boka en biljett till någon av alla konserter som hålls där under sommaren. Borgholms slott är ett besök som ofta uppskattas av både små och stora.

Solliden Slott

Solliden Slott byggdes av Drottning Victoria år 1906. Det skulle då verka som en sommarbostad för drottningen, där hon fått inspiration till bygget från en nära vän till henne som bodde i ett sagolikt slott i Italien. Idag är Solliden den nuvarande kungafamiljens sommarbostad, men även en plats dit många besökare åker för att kolla.

Långe Jan

Motsvarigheten till Norra Ölands uddes Långe Erik är Södra Ölands uddes Långe Jan. Denna fyr, placerad på Södra Ölands sydligaste spets, är belägen i socknen Ås och mäter hela 42 meter. Det vill säga, Långe Jan är Ölands högsta fyr. Här kan du ta dig ändå upp till fyrens topp genom att gå de 197 trappstegen upp. Från toppen av fyren kan du njuta av den magiska utsikten.

Stora alvaret och Eketorps borg

Gillar du att vandra, promenera, cykla eller bara utforska naturen? Då vill vi verkligen tipsa dig om att besöka Stora Alvaret på södra Öland. Stora Alvaret är ett område bestående av alvarmark, som totalt mäter 15 kilometer i bredd och 37 kilometer i längd. Totalt sätt har du alltså ett område på ca 250kvm att utforska och upptäcka.

På detta Stora alvaret hittar du en annan mycket välkänd besöksplats på Öland, det vill säga Eketorps Borg. Detta är en fornborg från järnåldern, som idag erbjuder dig att ta del av den historia som talar om hur det såg ut på ön en gång i tiden. Ett häftigt ställe för såväl historieintresserade som för “vanliga” besökare.

Boende på Öland

Det finns ingen tvekan om att ett besök på Öland borde vara ett måste under allas sommarsemester och ledigheter. Det åtminstone under något år. Det finns så otroligt mycket roligt att göra, spännande att utforska och fint att se på ön, och det för hela familjen. Öland kan med andra ord vara ett perfekt resmål om du ska semestra med barn.

För att ditt besök på Öland ska bli så smidigt och bekvämt som möjligt krävs det dock att ni har ordnat med ett boende. Det med fördel i god tid innan avfärd, det inte minst om ni tänkt besöka ön under högsäsongsveckorna – Öland är då ett otroligt populärt resmål, vilket innebär att de flesta boendena är fullbokade redan långt i förväg.

Om du vill läsa mer olika boendealternativ som du kan välja mellan då du ska resa till Öland kan du ta del av våra tips här nedan. Oavsett om du vill hyra en stuga eller ett hus, bo i tält, campa, eller bo på hotell eller vandrarhem kan du hitta bra boendetips här nedan:

Böda Sand och Böda camping

Sveriges största camping, Böda Sand, är inte bara Sveriges största. Utan det är även utan tvekan den mest välkända och omtalade campingen i hela landet. Och det av flera anledningar. Här checkar du in med bilen, husvagnen, husbilen eller ditt bagage, och bor sen som i en egen liten by.

På området finns sen allt du kan tänka dig; från restauranger, caféer och barer till butiker, affärer, underhållning, aktiviteter, badplatser och träningsanläggningar. Vill du bo smidigt och bekvämt men samtidigt enkelt och tryggt gör du det på Böda Sand. En liten heads up är dock att deras boplatser blir fullbokade rätt snabbt, så se till att boka i god tid.

Andra tips på boenden på Öland

Nedan listar vi några andra boendealternativ som du kan välja mellan då du vill besöka och bo på Öland. Samtliga förslag erbjuder varierande typer av sommarboenden för såväl dig som bara vill besöka Öland över en natt som för dig som vill stanna på ön under en längre period!

Hotell Borgholm
Alvaret Hotell och Hostell
Persnäs hotell
Eksgården Hotell och Restaurang
Strand Hotell Borgholm
Lundegård Camping
Sonjas Camping Sandby
Ekerum
Hornsjöns pensionat

Boende på öland med hund

Reser du till Öland med hund? Då vill vi tipsa om några boenden som finns tillgängliga att hyra för dig som vill kunna bo tillsammans med din fyrbenta vän. Så länge du är tydlig med att du har ett husdjur med dig då du ska boka ditt boende brukar det sällan vara något problem att lösa ett rum eller en stuga!

Hotell Persnäs
Eksgården Hotell och restaurang
Villa ingrid
Alvaret Hotell och Hostel
Halltorps Gästgiveri
Kapelludden

Text skriven av: Filippa Richert, copywriter.
https://frichert.se

Boka Sälen

Under vinterhalvåret finns Sälens Massageklinik på Experium Spa i Lindvallen. 

För att boka tid, klicka på “boka online” här nedan.

Vill du boka oss specifikt måste du för tillfället ringa till 0280 – 86100, alternativt maila till spa.experium@skistar.com och uppge att du vill boka tid för behandling hos Su eller Silanee. 

Boka Öland

Under sommarmånaderna, Maj till Augusti, hittar ni Sälens Massageklinik på Löttorpsvägen 51  i Löttorp.

Vi är två massörer som ger behandling, jag & min dotter Silanee. 

För att boka tid, klicka på “boka online” här nedan eller ring 0763148633.